dijous, 15 de març del 2012

Dades meteorològiques d’avui a Puigcerdà, a les 8 del matí 
Màxima d’ahir: ºC
Humitat mínima d'ahir: a les 
 Pluja en 24 h: ---- 
 Neu en 24 h: ---- 

A falta de poder posar les dades d'avui, us deixo aquest escrit,  (1ª part)

La meteo a Cerdanya

            D’entrada abans de parlar de la meteo hauré d’aclarir alguns conceptes que sempre van barrejats i que, sobretot en els mitjans de comunicació, sovint confonen.

            El primer concepte és el clima i la ciència que l’estudia, la Climatologia.

Entenem per clima el conjunt de condicions atmosfèriques habituals d’una regió o comarca, i que segons les seves característiques poden ser molt variades.  Es classifiquen  en àrid,  tropical,  mediterrani,  alpí,  continental, atlàntic i polar.

            El clima tendeix a ser regular dins d’una mateixa comarca al llarg dels anys i per a estudiar-lo cal fer observacions durant períodes llargs de temps  (d’uns trenta anys com a mínim).

            El segon concepte es la  Meteorologia.

            En direm meteo d’ara endavant (per abreujar), de la ciència que estudia els fenòmens atmosfèrics del dia a dia, com són la temperatura, el vent, la radiació solar, la pluja (o neu) i la pedra, els núvols, la pressió atmosfèrica, la humitat,  etc.  És a dir, tot el que podem observar en les capes baixes de l’atmosfera, els primers 12 km, el que coneixem com a troposfera.

            Així doncs, si un partit de futbol s’ha de suspendre per la pluja, el correcte és dir que s’ha suspès per les condicions meteorològiques i no per les condicions climatològiques, com és habitual sentir o veure per ràdio i tele o llegir en mitjans escrits.

            Les prediccions meteo són de vital importancia per a l’agricultura, la navegació tant maritima com aèria i la vida en general. Ja els antics egipcis lligaven les crescudes del Nil amb amb anys de bones o males collites.

El clima a Cerdanya 

               D’entrada, el clima de Cerdanya el podríem classificar com a mediterrani, però amb alguna salvetat, doncs al estar situats per damunt dels 1000 mts d’alçada estem també inclosos en el clima alpí, ja que a la Peninsula Ibérica es considera que a partir del 600-800 mts comença la muntanya mitjana, i a partir dels 1500 l’alta muntanya.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya el clima de Cerdanya es Prepirinenc  Occidental a la plana cerdana i Pirinenc Occidental a l’àrea del Puigpedrós. Una de les característiques és la forta amplitud tèrmica (diferència de temperatura entre la màxima i la mínima) tant anual entre l’estiu i l’hivern, com diaria entre el dia i la nit.                                            A l’hivern també es important fixar-se en la inversió tèrmica: temperatures mínimes molt fredes a baix a la plana i més altes a muntanya, tant a la zona del Cadí com del Puigpedrós o cap al Puigmal. Això passa sobretot en condicions anticiclòniques, és a dir de temps estable i amb una atmosfera tranquil·la. Com que l’aire fred pesa més, tendeix a acumular-se al fons de les valls mentre que a muntanya les temperatures poden ser clarament més altes. És a dir, les temperatures estan invertides respecte el que és habitual (més fred a muntanya que a la vall), d’aquí el nom d’inversió tèrmica. D’aquesta manera, una nit tranquil·la i serena de mes de febrer, a Das la temperatura mínima pot baixar fins els -13ºC i que a la cota 1600 de la Molina la temperatura no hagi baixat més enllà dels 0 graus.



Els hiverns (entesos com a tal els mesos de desembre, gener i febrer sencers) són molt freds a la comarca, amb temperatures d’entre 2 °C i -3 ºC de mitjana, i els estius suaus, entre 14 °C i 18 ºC

Fem un cop d’ull a algunes dades interessants de Puigcerdà, tenint en compte el registre dels últims vuit anys a la capital cerdana:

Mitjana mínimes a l’hivern:      -2’54ºC
Mitjana màximes a l’estiu:           26’7ºC

Nº de nits amb mínimes <0ºC:  63’8 nits
Nº de dies amb màximes >30ºC:  18 dies

Mitjana mínimes juliol-agost:   12’54ºC
Mitjana màximes juliol-agost:      27’46ºC


Com podem apreciar en aquesta taula, tot i que els migdies d’estiu poden arribar a ser ben calorosos, almenys de nit es pot dormir la mar de bé.

Tot i que, lògicament, les glaçades s’acostumen a donar en les nits d’hivern, pot arribar a glaçar en qualsevol mes de l’any, si més no a muntanya. En situacions molt concretes d’alguns hiverns molt rigorosos, les temperatures poden ser negatives les 24 hores del dia, tal i com ha passat durant el passat mes de febrer durant la famosa irrupció siberiana, en què els dies 2, 3, 4 i 7 les màximes van ser per sota dels 0ºC.
 Un cas extrem, el trobem al famós febrer del 56, en què a Llívia, des del dia 2, dia de la Candelera, fins el 27, les temperatures van estar per sota del 0 graus les 24 hores del dia, és a dir, durant 25 dies seguits la temperatura va ser negativa, amb tots els problemes que això pot arribar a comportar.