dimecres, 21 de gener del 2009

Ruixat de neu damunt el Carlit, ahir a la tarda


Ja ha passat un mes de l'hivern, i el dia s'ha allargat força, doncs el sol surt a les 8:15 i es pon a les 17:52, amb unes 10:52 hores de llum.


Ahir tarda, mogudes al estar en el limit dels núvols que ens venien del nord, i que van provocar ruixats de neu granulada durant tota la tarda, amb un total acumulat de 2'5 cm.


La temperatura va anar baixant al llarg de la tarda i sobretot al pondres el sol, i aquest matí, amb una marcada inversió tèrmica hem assolit els -7'9. No s'espera que les màximes pugin dels 0ºC, tot i el bon sol previst.

---------------------

DADES METEO d’avui a Puigcerdà, a les 8 del matí
Temperatura actual: -7'8ºC
Màxima d’ahir : 6ºC
Mínima d’avui : -7'9ºC
Pressió atmosfèrica : 1005 hp
Humitat ambient : 85 %
Precipitació en 24 h : 0 mm
Neu en 24 h: 2'5 cm (neu granulada)
Estat del cel: serè
Cop de vent màxim: WNW de 24'8 km/h

4 comentaris:

Abelunimbus ha dit...

Una nit, fredota! Lo de la inversió tèrmica d'on ho treus? Vull dir, que el fet que faci tan de fred a la vall no vol dir que hi hagi inversió. Si mires les temperatures del Meteocat veuràs que a Malniu (2310m), -10.3 de mínima i a Prat d'Aqguiló (2149) -9.7. Si que és cert que la diferència és poc marcada. Però has de pensar que com que aquesta nit se'ns ha acabat de tirar al damunt l'embossament d'aire fred, a "muntanya" les temperatures encara han baixat bastant. la propera nit, ja sense més entrada d'aire fred, i sobretot si la nit és pàcida i serena, és quan es donarà la inversió tèrmica. El que passa és que la nit no serà serena, perquè arribaran núvols alts i mitjans.

El que vin a dir-te que lainversió es dóna, a part de en situacions estables i nits serenes, quan ja s'ha tallat l'entrada d'aire fred "per dalt".

Bond, James Bond, dia!

jordi cerdanya ha dit...

Molt agrait per la explicació d'un entès en la materia.

Si a Malniu, amb 1100 mts aprox. més d'altitud tenien -10'3 i a Puigcerdà a 1160 d'altitud, i l'efecte de l'illa de calor de les cases en teniem -7'9, per mi això és inversió tèrmica. A lo millor els puritan de la meteo diuen una altra cosa.

Abelunimbus ha dit...

No no, no és qüestió dep uriterisme, és una qüestió de definició d'inversió tèrmica. N'hi ha quean al fons de les valls la temperatura és MÉS BAIXA que a muntanya i això és dóna quan per dalt ja ha deixat d'entrar aire fred per dalt, i l anit passada encara n'entrava.

Abelunimbus ha dit...

Maca la foto del Carlit! Un arruixat molt maco. Veig que ja has canviat la foto de "presentació".